|
|
AANDACHTSPUNTEN TIJDENS HET GEZINSONDERZOEK terug naar "gezinsonderzoek"
Tijdens het eerste contact zal
de raadsonderzoek(st)er
u deze lijst met aandachtspunten en
vragen
1. Eigen leefsituatie: Maak een
beschrijving van uw eigen leven tot nu toe en uw beleving hiervan. a) Kinder- en jeugdtijd, beroep van uw ouders, levensomstandigheden. Welke rollenpatronen waren er in uw ouderlijk gezin. Hoe heeft u deze ervaren? Fijne en minder fijne herinneringen aan deze tijd. Beleving van de waarden, normen etc. die uw ouders hanteerden in de opvoeding. Welke dingen zou u ten aanzien van uw kinderen anders willen doen en welke dingen zou u net zo doen als uw ouders? b) Welke ingrijpende gebeurtenissen heeft u meegemaakt? Wat hebben deze voor u betekend en wat betekenen ze nog? c) Ziekte en invaliditeit in uw ouderlijk gezin of naaste omgeving. Wat heeft dit voor u betekend? Welke consequenties heeft het gehad? d) De relatie tussen uw ouders, eventuele broers en/of zussen en u op dit moment. e) Eventuele eerdere relaties/huwelijken: de betekenis ervan en de beleving van de beëindiging. t) Hebt u wel eens professionele hulp gehad? Zo ja, in verband waarmee? Wat voor soort hulp was dit en wat heeft u eraan gehad? Wat heeft u ervan gevonden? g) Uw eigen gezondheid: nu en in het verleden. h) Opleiding/studie en de beleving daarvan. i) Beroep, werksituatie: hoe tevreden bent u hiermee en wat zijn nog verdere wensen/plannen naar de toekomst toe? j) Hoe ziet uw vrijetijdsbesteding eruit? Welke hobby's heeft u? k) Beschrijf uzelf: typische karaktertrekken, sterke en mindere sterke kanten en de gevolgen hiervan, positieve en negatieve eigenschappen zowel volgens uzelf als volgens uw omgeving. 2. Relatie. Gezinsleven a) Beschrijf uw partner: typische karaktertrekken, sterke en minder sterke kanten en de gevolgen hiervan, positieve en negatieve eigenschappen volgens u. b) Hoe ziet uw relatie er volgens u uit? Wat ervaart u daarin als prettig en wat als minder prettig? Hoe wordt er met conflicten omgegaan? Komen uw ideeën over de relatie overeen met die van uw partner? Wat zou u anders willen? c) Zijn er nog andere gezinsleden? Zo ja, wie en in welke relatie staat diegene tot u? Hoe gaat men met elkaar om? Tegen welke problemen loopt u op? Wat betekent een eventuele gezinsuitbreiding voor betrokkenen? d) Hoe zijn uw woon- en materiele omstandigheden. Welke ontwikkelingen zijn hierin te verwachten? 3. Motivatie: a) Hoe is bet idee tot adoptie van een buitenlands kind ontstaan en hoe heeft dit idee zich in de loop der tijd ontwikkeld? Welke rol heeft het eventueel niet in vervulling gaan van de kinderwens hierbij gespeeld? Wat heeft u tot op heden gedaan om de kinderwens in vervulling te laten gaan? Wat heeft dat voor u, uw partner en uw relatie betekend?
b) Heeft u uw plannen besproken met familie en vrienden? Waarom wel of niet? Waarom is het naar uw mening belangrijk dat familie en vrienden al dan niet van uw plannen op de hoogte zijn? In hoeverre hebben familie en vrienden bijgedragen aan het ontstaan van het idee tot adoptie? Hoe hebben degene met wie u uw plannen besproken hebt gereageerd en wat heeft die reactie voor u betekend? 4. Opvoeding en verwacbtingen ten aanzien van een adoptiefkind: a) Wat vindt u belangrijk in de opvoeding van kinderen? Hoe zijn uw ideeën over opvoeding tot stand gekomen? Wat lijkt u moeilijk in de opvoeding van kinderen? Welke mogelijkheden zijn er volgens u op het moment dat er problemen ontstaan in de opvoeding? b) Wat zijn uw ervaringen in bet omgaan met kinderen, Welke problemen denkt u dat een (buitenlands) adoptiefkind anders en/of meer ervaart dan eigen kinderen? Hoe zou u daar mee om kunnen gaan en hoe zou u uw kind daarmee kunnen helpen? c) Denkt u dat de verschillende leeftijdsfasen (ouder/jonger kind} andere kwaliteiten en inzichten vragen van u als opvoeder? d) Welke verschillen en overeenkomsten zijn er naar uw mening tussen adoptiefouder zijn en ouder zijn? e) Welke gedachten heeft u over de biologische ouder(s) van het kind en over de reden waarom ze afstand van hun kind gedaan hebben? Welke plek dienen de biologische ouders volgens u nog te hebben in het leven van het kind en waarom? f) Welke betekenis heeft het hele adoptiegebeuren volgens u voor het kind? Welke gedachten en ideeën heeft u over de naamgeving van uw kind? Is er wat dit betreft een verschil tussen hele jonge en al wat oudere kinderen? Zo ja, welk verschil? g) Hoe denkt u over het belang van voorlichting aan bet kind over afkomst, land van herkomst etc.? Welke ideeën beeft u reeds ontwikkeld over de concrete invulling hiervan en over wanneer dit zou moeten gebeuren? Hoe denkt u over de mogelijkheid dat bet kind op een bepaald moment op zoek wil naar zijn wortels? Wat denkt u dat dat voor u zal betekenen? Welke invloed zal dat hebben op uw relatie met bet kind? h) Welke toekomstverwachtingen heeft u aangaande de ontwikkeling van uw kind en uw relatie met bet kind? Heeft u voorkeuren wat betreft geslacht, leeftijd, land van herkomst, huidskleur, een eventuele handicap, de opname van meerdere adoptiefkinderen tegelijkertijd in uw gezin? Welke redenen liggen ten grondslag aan deze voorkeuren? i) Wat zijn uw opvattingen over het al dan niet zelf halen van bet kind en waarop zijn deze opvattingen gebaseerd? j) Wat zijn naar uw mening de financiële consequenties van adoptie?
5. Diversen: a) Welke geloofs- of levensovertuiging speelt een rol in uw leven en in welke mate? Wat betekent dit voor de opvoeding van uw kind? b) Welke gedachten, ideeën, zorgen heeft u over de gezondheid van uw kind met name rondom de aankomst in Nederland? Wat betekent dit voor u? c) Zaken waarnaar niet naar gevraagd is en die naar uw mening aandacht verdienen.
|